Hedersproblematik och våld ständigt närvarande i alla nyanser och skepnader i vårt samhälle. Jag har haft förtroende att lyssna till tonårspojkar som inget hellre drömmer om att välja kärlek av fri vilja men som av olika anledningar har berövats den friheten och som samtidigt utövar samma kontroll över sina systrar. Det är inte sällan så komplext att offer och förövare är en och samma person.

När jag väntade barn var jag obeskrivligt lycklig. Då träffade jag en 15-årig flicka som gjorde ett bestående avtryck. Hon kom till mig och berättade att hon också var gravid. Hon fortsatte delge att hon nyligen var könsstympad och att graviditeten var ett resultat av en våldtäkt av en för henne en känd person. När det uppdagades blev hon förskjuten, utfryst och som resultat av det, hemlös. Hennes historia är många flickors verklighet, så långt ifrån den värld som du och jag lever i.

Till dig som ifrågasätter och menar att #metoo är överreklamerat, så länge världen inte är jämställd, så länge friheten är berövad så har vi som ser på ett ansvar att agera.
Historierna vi hör om i media göms ofta bakom kulturella, religiösa och traditionella förklaringar, men sanningen är att det i grund och botten handlar om det mest fundamentala; makt och rädsla. Det finns bara en väg att gå, genom att erkänna och syna hedersproblematiken för vad den är.
Det är förutsättningen för att människor ska kunna återerövra sin frihet.

Matilda Jansson
Liberalerna

Kungälvsposten 9 mars 2018